Projek Perumahan Generasi Ke 2/3 Felda

Felda Sungai Tengi Selatan menjadi meriah dan bersejarah kerana telah menyempurna Upacara Pecah Tanah Projek Taman Perumahan Generasi Kedua/Ketiga Felda di Felda Sungai Tengi Selatan pada 28hb. Oktober, 2012 pada jam 5.00 petang.

Upacara Pecah Tanah Tapak Perumahan Gen.2/3 Felda

Upacara pecah tanah tersebut telah disempurnakan oleh Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim.  Walaupun pada ketika itu hujan lebat, namun ramai orang lebih kurang 1,000 orang yang hadir  tidak berganjak dari majlis yang bersejarah itu.

Turut hadir ialah Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Ketua Cabang Hulu Selangor, Ybhg. Sdr. Mohamad Nazar Bin Mohamad Yakin, Timbalan Setiausaha Agung PKR, Tuan T, Kumar, Exco-Exco Kerajaan Negeri Selangor dan lain-lain lagi.

Warga Felda Sungai Tengi Selatan mengalu-alukan langkah Kerajaan Negeri Selangor yang yang prihatin dan peka kepada permasaalahan penempatan generasi kedua dan ketiga di kawasan-kawasan Felda di Selangor khususnya di Felda Sungai Tengi Selatan.

Setakat ini lebih kurang 600 Generasi Kedua dan Ketiga Felda telah mengemukakan permohonan kepada Sekretariat Task force Felda Negeri Selangor. Ini menggambarkan bahawa golongan Generasi 2 dan 3 memang memerlukan tapak rumah di kawasan Felda di Selangor.

Sekretariat Task Felda Negeri Selangor telah merancang untuk menempatkan 3 blok di Felda Sungai Tengi Selatan, yangmana akan mendirikan 60 unit rumah di Fasa Pertama dengan keluasan tanah 60′ x 40′. Sesuai dengan dasar dan hasrat Kerajaan Negeri Selangor  akan membina rumah bagi Generasi Ke 2 / 3 Felda supaya lebih selesa bagi keluarga mereka.

Dengan adanya penempatan Taman Perumahan Generasi Kedua / Ketiga ini dapat memakmurkan lagi perkampungan Felda Sungai Tengi Selatan yang penduduknya hanya seramai 139 keluarga dan akan dapat meproduktifkan lagi aspek pembangunan di Felda Sungai Tengi Selatan dalam aktiviti-aktiviti berikut:

 • Meningkatkan sosio ekonomi penduduk.
 • Meningkatkan lagi jumlah murid SK Seri Fajar Felda Sungai Tengi Selatan dan Sekolah Rendah Agama yang ketika ini kritikal menangani bilangan murid.
 • Dapat membantu keluarga dalam aktiviti ladang sawit dan pertanian.

Warga Peneroka Felda Sungai Tengi Selatan berharap sangat kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya projek ini menjadi kenyataan kerana selama ini Generasi Kedua dan Ketiga begitu lama menunggu penempatan perumahan ini dilaksanakan.

Info Dari:

 M. Yushak 010-8016650

Advertisements

About mahyudin102

Seorang Bloggers berkonsepkan kesihatan
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Projek Perumahan Generasi Ke 2/3 Felda

 1. Firdaus berkata:

  Syabas!!! Kami anak peneroka Felda berharap projek ini dilaksanakan secepat mungkin.
  Kepada Kerajaan Negeri selangor diucapkan tahniah…

 2. Abang Chik berkata:

  Kejayaan kita adalah kejayaan anda semua. Rancangan Kerajaan Negeri Selangor adalah disokong…..tanpa berbelah bagi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s